2010. március 25., csütörtök

égszakadás, földindulás





a hajótúrát követő éjszakát a közeli parkolóhelyen töltöttük, amelyre alig kivehetően, vagyis teljesen egyértelműen ki volt írva, ez tilos. ilyenmódon reggel 7 körül már talpon levést terveztük, megelőzve a nemzetipark szorgos őreit. az éjszaka azonban leszakadt az ég. az esőt nem dézsából öntötték, inkább a magasnyomású autómosóra emlékeztetett. a kocsit úgy lökdöste a szél, hogy meg voltunk róla győződve, csak amiatt nem borul fel, mert benne vagyunk.
a reggel még ömlő esőben ki is kanyarodtunk a parkolóból, azonban 300 m után a negyedik kidőlt fát már nem tudtuk kikerülni, se megmozdítani, úgyhogy visszafordultunk. lefelé az öböl felé ugyanez volt a helyzet.
4-5 óra malmozás után elrepült felettünk egy helikopter. bennünk felmerült, hogy gyorsan építünk egy SOS jelet az aszfaltra hálózsákokból, de persze a pilóta sem volt vak, és leszállt az orrunk elé a parkolóba. mondta, hogy a kidőlt fák mellett földcsuszamlások is vannak az úton, amelyek elég komolyan, és bár már dolgoznak rajta, készüljünk fel az akár több napos várakozásra.
összenéztünk. a kocsiban volt még 2 müzliszelet, egy körte és egy bödön mogyoróvaj. az eső addigra elállt, és csak a mindenhonnan meginduló vízesések zaja hallatszott. nemsokkal később azonban mozgás támadt, az öbölbe visszavezető rövid szakaszt megtisztították a fáktól, és így le tudtunk menni a legközelebbi szálláshelyre. a recepció kis kifosztott "boltjából" megvettük az utolsó kenyeret, kértünk egy pakli kártyát, és elhatároztuk, hogy kanasztával döfjük tökön az időt. a hely amúgy teli volt, vizes vidám emberekkel.
este 6 felé a recepciós elüvöltötte magát, hogy ki akar elindulni, mert akkor szerveznek egy konvojt, és kinyitják egy órára az éppen csak járhatóvá tett utat. egyből bevágódtunk a kocsiba, mivel aznap estére is hasonló mennyíségű csapadékot ígértek (100-200 mm).
az útra dőlt fákat már addigra nagyjából eltolták annyira, hogy elférjünk mellettük. az alagúton túl viszont még elég para volt a helyzet a földcsuszamlásokkal. ezeket nem tudták még eléggé rendbe tenni. hirtelen elképesztő hálát éreztem az összkerék meghajtású kis subaru-nk iránt. a legnagyobb földcsuszamlás kb 5-8 méter magasan borította az utat. a markológépek építettek egy rámpát, amivel felmászott a kocsi a tetejére, majd a másik oldalon egy másik rámpán le. sárátfolyások és kisebb görgetegek pedig szinte minden kanyarban voltak.
szerencsére te anau-ig tartott a lezárt szakasz, onnantól nem is látszott különösebb nyoma a viharnak. éjfél előtt haza értünk.

kulcsszó: víz





a parkolóból ide lehetett elsétállni. amint elállt az eső, megkockáztattunk egy rövid körbenézést. mindenhol víz volt. és minden vizes volt.

fjorduljunk körbe, és ne maradjon nyitva a szánk











törpülés

150 m, vízesés, őserő


kezdődik a nyílt óceán



öböl szájából a tasman tenger. a fjordok felhőbe burkolva nem kívánják kommentálni a hajóutunk. a kép színes, csak a világ szürke.

napfoltok

milford sound


esőerdők borította 2000 m magas hegyek függőleges omlása az édesvízzel vegyülő tasman-tengerbe. majdnem olyan, mint a norvég fjordok. plussz esőerdő. de a tábla jelezte, átléptük a déli szélesség 45°-át.

hágó tetején, fjordföldön


nem érte körbe

tükörország tükörtava


középfölde

mármint ő. középen a földön.

2010. március 23., kedd

apokalipszis most






inspectors, nz tv

a házas (mármint házban lakós) körülmények elkerülhetetlenné teszik a képernyő nézését, időnként. otthoni viszonyokkal mérve egészen elgondolkodtató a tv-k tematikája. kiindulva abból, hogy új-zéland akkora, mint japán, de a száz helyett csak négy millióan laknak itt, és mindezt megfejeli, hogy sziget révén nincsenek szomszédos országok, a híradó elég lokálpatrióta. a nemzetközi híreket többnyire elfelejtik említeni, ha nem olvasnék ilyesmit a neten, azt hinném utoljára a világban a legnagyobb történés tiger woods nyílvános bocsánatkérése volt. ezzel szemben a helyi apró híreket döbbenetesre fokozva tálalják.
ez leginkább akkor váltja ki a "falatmegkaparom a röhögéstől" effektust, amikor a helyi, reality stílusban felvett "cops" avagy rendőrökkel bevetésen egyik epizódját vetítik. a már-már monthy python-i magasságokba emelkedő komikum, amikor próbálják az amerikai kollégáikat koppintva a fekete dealereket motorháztetőre fektetni, de mivel más bűnbakot nem találnak, mindezt egy nyugodt wellingtoni kertvárosban teszik, egy idős hölggyel. a rendőr komoly arccal löki a kamerának, igen, helyszín biztosítva, behatolunk, kkhhrr, beszól a központnak. aztán elindulunk befelé. zene felpörög. megkapaszkodsz a kanapéban. csöngetés. "excuse me ma'm, would you please regulate your dogs noises at night? the neighbours're complaining".

de az igazi kedvencünk az inspectors sorozat. tulajdonképpen a helyi ántsz ellenőreit követik 24 stílusban előadott kameramozgásokkal és vágásokkal, olyan színesre bővítve a történetet (miszerint a kínai take-a-way vízelvezetése mocskos, wow!), hogy a szád nyitva marad. legalább a helyieknek tv közbeni steak evésnél még praktikus is lehet. de a lényeg, hogy mindig bevándorlók éttermeit találják be. jön is rá a válasz, jeff dörmög a tv előtt, "ah i knew, bloody chinese bustards".
utána pedig jöhet a desszert. azt hittem rosszul hallok, steven seagal: lawman. a kövér indián barátunk állás nélkül maradt, miután leállították a videókazetták gyártását, úgyhogy minthogy mást nem tehetett, beállt az LA rendőrség kötelékébe. ez már igazi amcsi "cops". a rajtaütések lényege, hogy seagal kószál éjszaka egy kurvanagy rendőrdzsipben, közben mélyreszántó gondolatokkal bombáz, minthogy mérgezett folyók, és a kormány nem tesz semmit. aztán a bajszos ötvenes napszemüvegrágó kollégák riasztják, hogy találtak pár gyanús elemet. a gyanús elemek minden esetben legalább bevándorló spanyolnyelvűek, akiknek alap, hogy hiányzik valami papírja, és a papírzacskóba rejtett töményben is szag alapján füvet feltételez a komor orrú nindzsa.

én itt feladtam. jeff guvvadt tovább.

wanaka weekend









unalmas hétköznapjaink megszakítva vörösre főzött ale sör jár a hétvége mellé.

2010. március 7., vasárnap

a stílus legyen veled


a klasszikus enteriőr üres falfelülete előtt impozáns kombinációja látható a posztmodern új-zélandi polgári ízlés skót protestáns hagyományának, a kamu biedermeier asztalkán elhelyezett steven seagal szamurájkard-készletnek, és a jelent, valamint hovatartozást reprezentáló, szervízkörnyezetben ábrázolt ford bekeretezett poszterének. voilà

konyhatündér akcióban


a látszattal ellentétben a vacsora nem virslis margarin. nincs képünk hozzá, mármint prezentálni, amint a magyar minimál konyhaművészet berobban a mikrohullámos ízekhez szokott új-zélandiba. de kapta rendesen.

új lakhelyünk




sose laktunk még ilyen igazi, ún. suburb-ben, avagy amerikai stílusú tökéletes kertesházas elővárosban. zöld gyep, garázsok, yachtok, hatalmas méretkompenzáló dzsipek, barbecue füst, vörös steakek, és született feleségek.